#navbar-iframe { height:0px; visibility:hidden; display:none }

Rabu, 25 November 2009

Firdaus & Jue (Outdoor Potraiture)



































4 ulasan:

hernaniramlan berkata...

salam,

actually saya bminat dlm bidang fotografi ni & baru saja mbeli nikon d90. blh saya tau, utk gmbr2 dia atas, saudara guna software adobe photoshop ke utk edit, cntikkan gambar + b/ground dia..?

Zahir Turion Ultra berkata...

Nani : waalaikumussalam.. thanks coz add saye kat facebook n thanks sbb linkkan blog saya kat blog nani :) .. tahniah dah beli D90.. bukan senang nak kumpul duit nak beli tu.. jaga D90 tu elok2 hehe.. emm gambar2 tu sume saya gunakan Adobe Photoshop CS (Tak kira la CS3 atau CS4), Nik Color Efex Pro (Yang ni saya beli dalam RM500 camtu sbb saya suka software ni tp malangnya xjumpa version pirate), Nikon Capture NX2 (Yang ni pun saya beli dalam RM500 gak sbb utk dapat 100% kualiti dari gambar RAW Nikon software ni je yang bleh keluarkan)... tp kalau nak buat gambar kat atas ni guna photoshop pun bleh.. tp makesure shoot dalam RAW la sbb saya shoot sume RAW.. then saya betulkan kecerahan.. betulkan kontrast, betulkan white balance n betulkan warna.. then baru bleh edit lain seperti lincinkan kulit camtu.. Nani bleh lembutkan kulit guna photoshop dgn duplicate layer, then guna gaussian blur utk blurkan layer yang paling atas biat blur skit je.. then nanti kurangkan saturation skit, setkan blending mode ke soft light n control opacity.. lepas puas hati baru flatten image.. then sharpkan skit.. insyaAllah cantik :)

hernaniramlan berkata...

sama².. memang saya sentiasa mengikuti blog ni. untuk dapatkan ilham.. he3.. trima kasih atas info yg d berikan. insyaAllah saya akan cuba buat spt yg d beritahu. sblm ni saya shoot guna jpeg shj. nampaknya lps ni kena tukar la.. nak tgk pbezaan nya nanti.

alexa berkata...

nice