#navbar-iframe { height:0px; visibility:hidden; display:none }

Selasa, 24 Ogos 2010

Tips : Cara Ambil Gambar Macro Dan Close-Up Nature Yang Mudah

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Assalamualaikum semua. Kali ini saya berkongsi pandangan dan pendapat saya mengenai cara mudah untuk ambil gambar macro dan close-up nature. Disebabkan ramai yang berminat dengan bidang ini jadi saya sempat berkongsi mengenainya ketika saya tidak sibuk dengan musim perkahwinan.

Perhatian, semua ini hanya semata2 berdasarkan pandangan dan pengalaman saya, bukan bermaksud untuk menyangkal fakta dan utk memalukan sesiapa, jika tidak bersetuju sila tinggalkan segera. Semoga semua mendapat faedah :)

Seperti biasa kita lihat gambar close-up terutama bunga atau berkaitan nature akan nampak sangat menarik. Pertama adalah kerana gambar tu sangat simple. Lagi simple gambar lagi menarik sebab kita dapat tumpukan perhatian kepada mesej utama yang hendak disampaikan iaitu subjek. Maksud saya simple di sini adalah elemen utama adalah subjek dan background sahaja kerana dalam gambar biasanya mempunyai 3 elemen iaitu foreground, subjek dan background. Jadi apabila hanya mempunyai 2 elemen sahaja sangat mudah untuk kita mengawal gambar tersebut supaya tidak terdapat elemen lain yang dapat mengganggu.

Untuk gambar close-up atau macro perkara utama yang perlu ditumpukan hanyalah semata - mata subjek dan komposisi subjek. Ini kerana pada jarak dekat background akan sangat out of focus iaitu sangat blur sehingga hilang semua bentuk dan ciri - ciri pada background. Background hanya bertukar menjadi warna. Elemen - elemen pada background langsung tidak kelihatan. Jadi sememangnya tidak perlu fikir sangat tentang background.

Tapi perlu diingatkan apabila ambil gambar close up atau macro untuk nature seperti bunga seeloknya background berwarna hijau. Jadi pastikan backgroundnya adalah rumput atau yang seumpanya yang berwarna hijau kerana warna hijau dapat menenangkan mata. Dan warna hijau sangat sesuai untuk menjadi background kepada subjek seperti bunga berwarna putih, kuning, merah terang dan ungu.


Jadi untuk ambik gambar close up atau macro nature yang best saya cadangkan ni.

- Guna lens macro dan pergi sehampir mungkin dengan subjek supaya objek lain seperti bunga2 lain tak masuk dalam gambar.

- Gunakan aperture yang bersesuaian supaya subjek kelihatan sharp dan 3D tetapi masih cukup besar supaya background sgt out of focus supaya background hanya sekadar warna.

- Kalau tak ada macro lens pun anda masib bleh ambik gambar closeup, perdi sedekat mungkin dengan subjek di mana masih dalam julat fokus lens dan keluarkan benda lain seperti bunga lain yang ada di tepi subjek utama.

- Jadikan sesimple mungkin. Makesure hanya subjek dan background sahaja. Kalau ada objek di depan subjek atau dinamakan foreground seeloknya buang atau tukar angle supaya hanya ada subjek dan background.

- Gunakan picture control standard atau vivid supaya gambar nampak vivid n ceria. Maksud saya supaya warna hijau background dan warna bunga nampak real dan ceria.

- Kalau ada elemen putih pada bunga pastikan exposure sesuai supaya putih tu tak overexposed sampai menyilaukan mata dan tidak gelap untuk menjadikan gambar tu mute dan tak hidup.

- Gunakan shutter speed tinggi dari biasa sebab pada jarak dekat macam ni memang sebarang shaking akan buat gambar cepat blur. Pandai2 la guna shutter speed bersesuaian.

- Fokus dengan tepat dan jgn bergerak selepas fokus sebab pada jarak rapat camni sebarang perubahan jarak sebanyak 2mm mampu menjadikan gambar blur sehingga takleh digunakan.

- Untuk kesan gambar yang menarik seeloknya meniarap masa shoot supaya eye level so kita nampak gambar tu sangat natural.

- Jaga composition. Sebab jika tersilap composition akan nampak terus gambar tak jadi.

- Ambil gambar pada waktu selepas hujan untuk warna yang tersangat2 vivid sebab masa lepas hujan memang warna naik sebab rumput n semua benda basah n CERIA :)

- Pegang kamera dgn steady sebab kalau shaking gambar rosak.

- Siapa cakap kit lens D40 n kit lens D90 tak boleh ambik gambar camni? Try la dulu baru tau :) Gunakan ape yang ada dengan kita sebaiknya :)


Ntah.. tak ada idea dah.. Apepun selamat mencuba n goodluck :) Yang penting hidup MISTI ceria n pastikan keceriaan tu jugak ada dalam gambar :) hehe.. :) Selamat berpuasa..

Semoga semua mendapat faedah :)

0 ulasan: